MiTek Global Home

Avantajul sarpantei tip grinda cu zabrele vs. sarpanta traditionala

De ce sarpanta industrializata MiTek cu placi multicui si nu sarpanta traditionala cu capriori, popi, stalpi, pane, cosoroabe, scoabe, scaune, cuie pentru constructii, etc care implica un consum mare de material lemnos utilizand sectiuni foarte mari de lemn?

Pentru ca in sistemul industrializat, sarpanta este calculata cu soft-ul de proiectare MiTek 20/20® specializat pe structuri din lemn, avand calculul de rezistenta inclus in program dupa normativele romanesti armonizate cu Eurocod 5 astfel 90% din sarpanta este executata intr-o unitate de productie specializata unde muncitorul lucreaza civilizat pe masini comandate numeric si NU cu fierastraul (drujba) in aer liber suportand de cele mai multe ori capriciile vremii (ploaie, viscol, ger, canicula). Despre drujba stim cu totii ca este o unealta folosita la padure si nu in industria sarpantei datorita faptului ca taierea elementelor nu este executata cu precizie, in schimb in sistemul MiTek drujba este inlocuita de utilaje care lucreaza in milimetri. Spre exemplu sarpanta executata in sistem traditional unde stalpii si popii de sustinere va constrang in folosirea compartimentarii spatiului.

Aceeasi sarpanta realizata in sistem industrializat (prefabricat) cu placi multicui va reda libertatea valorificand in totalitate spatiul…

AVANTAJELE SISTEMULUI INDUSTRIALIZAT

– Consum redus de material lemnos cu pana la 40% mai mic decat in sistemul traditional.
– Posibilitatea arhitectului de a obtine spatii generoase eliminand stalpii si inlocuindu-i cu grinzi cu zabrele, obtinandu-se astfel deschideri foarte mari de pana la 30 de metri fara stalpi de sustinere.
– Organele de asamblare impreuna cu placile multicui (Sudura in lemn multipunct) si proiectul foarte detaliat reduc considerabil erorile de montaj, nemaifiind necesara folosirea muncitorilor calificati intrucat totul este foarte detaliat precum unui joc LEGO pentru copii. O singura persoana trebuie sa supravegheze punerea in opera corecta a sarpantelor.
– Optimizarea materialului lemnos, astfel, un mc de lemn in sarpanta industrializata poate fi folosit in proportie de 95%, in sistemul traditional numai 65%, restul fiind inregistrat ca pierderi. Pierderile se reflecta insa in calculul final al sarpantei beneficiarului.
– Eliminarea asterealei in totalitate datorita sistemului de contravantuiri folosit in tehnologie. Astereala ingreuneaza sarpanta cu 15kg/m2 iar constructorii traditionali (dulgherii) o folosesc de cele mai multe ori ca si schela pentru a monta invelitoarea si nicidecum de a-i conferi o intrebuintare adecvata.
– Costurile sarpantei industrializate nu vor depasi niciodata costurile unei sarpante traditionale datorita unor avantaje de baza ale sistemului: timpul redus la montaj si numar redus de muncitori.
– Sistemul de sarpanta MiTek pentru mansarda are un mare avantaj: poate inlocui cu succes planseul clasic din beton armat prin placarea talpii inferioare a fermei cu placi de OSB 22mm peste care se poate turna o sapa usoara in amestec cu microfibra de armare cu o grosime de max.5mm realizand un planseu solid cu costuri foarte mici.

MiTek nu este impotriva sarpantei traditionale, dimpotriva, o promoveaza agresiv, oferind si un software de proiectare, WOOD ENGINE, specializat in sarpanta traditionala si case in sistem log house. Cu ajutorul programului, lemnul este pus in opera la cele mai exigente detalii dand posibilitatea de a fi expus ca parte finita a sarpantei (capriori aparenti) sau de finisaj al peretilor, tavanului, pergole, etc. atunci cand arhitectul opteza pentru aceasta solutie.

Asteptam opiniile si intrebarile dumneavoastra la office@mitek.ro sau telefonic la 0720 770 850