MiTek Global Home

Mansarda din lemn – mai mult spatiu de locuit!

Mansarda din lemn este spațiul locuibil din podul casei (al clădirii) rezultat din sistemul constructiv al sarpantei (acoperisului).
Mansarda pe structura din lemn se poate realiza in doua variante constructive:

A. Mansarda dulghereasca – din lemn tradițional și lamelar incleiat
B. Mansarda industrializata (prefabricată) din lemn ecarisat și lamelar incleiat

A. Mansarda din lemn în sistem tradițional se compune din: cosoroaba, scobite din lemn, astereala, panouri intermediare, până la coama, popi și stalpi, scaune (reazame), folosindu-se ca organe de asamblare cuie de dulgherie, scoabe din otel, , și alte sisteme de construcție neconvenționale, inventate de mesteri dulgheri la fața locului.

B. Mansarda din lemn industrializată prin “sudură în lemn multicui” este alcătuită din grinzi din lemn de calitate, tratate și uscate, contravântuiri și distantieri din lemn, organe de asamblare plăci multicui, ancore chimice, conexpanduri, vinclu de îmbinare si papuci de grinda in loc de mustatilor din sarma, cuie ancora si elicoidale in loc de cuielor clasice de dulgherie.

 Mansarda industrializata multicui este mult mai sigură și mai economică decât mansarda dulghereasca. Consumul de material lemnos este mai mic, rezistenta este mult mai mare si poate avea orice forma. MiTek recomanda mansarda industrializata pentru toate tipurile de construcții în construcții care au terase partea superioară și pentru case din lemn.

Srpanta prefabricata
  

Mai jos aveti cateva imagini care reflecta realitatea in executarea mansardelor in sistemul dulgheresc si cel industrializat.

Tradițional, dulgheresc -> Spatiu pierdut!
                   Industrializat -> Mai mult spațiu optimizat! Tradițional , dulgheresc -> Spatiu pierdut!                Industrializat -> Mai mult spațiu optimizat!

    

Sistem de asamblare nesigur Sistem profesional (sudură în lemn multicui)
Cosoroaba ancorată cu “mustati” din sarma – PERICOL! Îndepărtați ancorata direct în centură Vă rugăm să vă faceți o  
comparație a sistemului de îmbinare de mai jos


           

Cartier rezidential in Bucuresti – Mansardele blocurilor din imagine sunt adevarate capcane. Sunt executate empiric și cu lemn de foarte proasta calitate de către dulgheri nesupravegheati.

mansarda traditionala
Sarpanta traditionala rezidenta Militari

Unii profesori din cadrul Facultatii de Arhitectura “Spiru Haret” din Bucuresti ii invata pe viitorii arhitecti sistemele incorecte de asamblare a elementelor structurale din lemn. Lipsa chertarilor și promovarea scoabelor pun în pericol siguranța sarpantelor.

Sarpanta tradițională asamblată cu scoabe