MiTek Global Home

Acoperis – sarpanta din lemn, o stiinta neglijata de invatamantul romanesc

Acoperisul (sarpanta) din lemn reprezinta unul dintre cele mai frumoase si impunatoare detalii ale unei constructii.
Acoperisul, prin formele sale diferite, reprezinta cea mai importanta componenta a unei constructii, supusã in mod nemijlocit capriciilor vremii prin suprafata mare care intra in contact direct cu mediul inconjurãtor.

Vanturile, uraganele, tornadele, cutremurele, ploile si zapezile abundente sunt dusmanii cei mai agresivi ai constructiilor, si implicit, ale acoperisurilor acestora, care pot pune in pericol nu numai viata celor care locuiesc in ele, ci si a celor din jur, provocând de cele mai multe ori insemnate pagube materiale dar si de vieti omenesti.
Proiectantilor si constructorilor de sarpante le revine o misiune foarte importantã, aceea de a proiecta, supraveghea si executa acoperisurile la cel mai mare grad de exigenta, cu respectarea normativelor, detaliilor de executie si incãrcarilor specifice pentru fiecare zona in parte.

Din pacate, in Romania sarpanta din lemn este tratata  la modul general, neexistand o industrie  sau asociatie care sa reprezinte si sa controleze acest domeniu, intrucat politica universitara din facultatile tehnice ignora aceasta specializare.
In acest domeniu, profesorii si specialistii sunt din ce in ce mai putini, iar cursurile de specialitate pentru sarpante (acoperisuri) si structuri din lemn, sustinute in cadrul universitatilor tehnice, sunt limitate la notiuni generale pe perioada unui semestru.

De asemenea, o mare problema in executia si montajul sarpantelor din lemn (acoperisurilor) este slaba pregatire a montatorilor, cauzata de lipsa de cunostinte tehnice a proiectantilor; de cele mai multe ori, din proiectul de detalii tehnice lipsesc detaliile de executie, iar montajul acoperisului se face cu personal necalificat, dupa o tehnologie rudimentara, aparand riscurile realizarii unor acoperisuri nesigure, ce pot avea consecinte grave in timp.
MiTek Industries este singura companie profesionala din Romania, care se dedica exclusiv industriei de acoperisuri (sarpante) din lemn profesionale.

Ce inseamna acest lucru?
-Investeste peste 10 milioane USD anual, pentru dezoltarea  programelor de proiectare si calcul structural al lemnului dupa Eurocod 5,
-Furnizeaza clientilor sai si birourilor de proiectare cele mai noi versiuni ale programelor de proiectare si calcul structural RoofCon-TrussCon,
-Organizeaza periodic seminarii, conferinte si prezentari  de tehnologie si soft in facultatile tehnice din Romania,
-Fabricantii de sarpante lucreaza pe baza celor mai noi tehnologii si linii de productie. Circulare CNC, prese hidraulice pentru presarea placilor multicui care au interfata compatibilã cu programele RoofCon-TrusCon si Wood Engine.

Rezultatul nu este deloc de neglijat si acesta consta in eliminarea in totalitate a erorii umane in procesul de fabricatie si montaj.