MiTek Global Home

Plan de afacere productie sarpante, structuri din lemn si case din lemn

Plan de afaceri pentru productia de acoperisuri (sarpante), structuri speciale, case din lemn, executate in sistem industrializat, in unitati de productie, asamblate cu organe metalice speciale, numite placi multicui

MiTek inc., companie multinationala – membra a Grupului Berskshire Hathaway U.S.A. cu filiala in Romania, este cel mai mare producator mondial de programe profesionale de proiectare si funizor de echipamente si linii de productie dedicate industriei acoperisurilor (sarpantelor din lemn ) si a structurilor speciale din lemn asamblate cu placi multicui in sistem industrializat.

Programele sunt: RoofCon-TrussCon, Pamir si Wood Engine, acesta din urma numit si „Lemnul sub Autocad”. Softurile MiTek au incluse in program normativele romanesti (vant, zapada, etc) si aplicatii ale Eurocod 5Lemn.

Principala preocupare a MiTek este implementarea tehnologiei la nivel national, oferind programe de proiectare si calcul a grinzilor cu zabrele si structurilor din lemn, catre toate firmele de proiectare (inginerie si arhitectura), centrele universitare de specialitate din Romania, Facultatile de Constructii. Astfel, dam posibilitatea studentilor, arhitectilor, inginerilor sa studieze tehnologia de fabricare, proiectare si calcul a structurilor din lemn in sistem industrializat, momentan aceasta disciplina a structurilor de lemn fiind tratata superficial, ca studiu la nivel de un semestru in toate facultatile de specialitate din Romania.

Tehnologia proiectarii si executiei sarpantelor tip grinda cu zabrele in sistem industrializat este aplicata cu succes in Europa cum ar fi :tarile Scandinave, UK, Germania, Franta, Polonia, Cehia si tarile Baltice, iar din 2006 in Romania, Rusia si Georgia . In America de Nord tehnologia a fost aplicata pentru prima data in anul 1943, raspandindu-se rapid in Australia, Africa de Sud, Japonia si Israel.
In prezent tehnologia este aplicata in 110 tari.

Firmele de constructii, constructorii care adopta tehnologia MiTek de fabricare a sarpantelor si structurilor din lemn in sistem industrializat, si folosesc unitatea de productie in detrimentul santierului, au un mare avantaj fata de constructorii care executa si monteza sarpantele in sistem traditional, cu scoabe, cuie de dulgherie, consumuri mari de material lemnos, generate de sectiunile exagerate de lemn.

Cateva din principalele avantaje ale sistemului de sarpanta prefabricat-industrializat ce utilizeaza organe de ansamblare metalice tip placa multicui (sudura in lemn multipunct):

 • Produs reglementat şi controlat de Organizaţiile internationale înregistrate;
 • Distribuirea îmbunătăţită a încărcărilor peste centura sau placa de beton dupa caz, permitand uşurarea zidurilor si a fundaţiilor;
 • Siguranta totala , viteză în proiectare, fixare si montaj;
 • Siguranta in asamblarea elementelor din lemn (echivalentul sudurii multipunct al metalului, de data aceasta in lemn);
 • Eliminarea căpriorilor, a panelor, şi chiar a zidurilor despărţitoare în unele cazuri;
 • Diminuarea costurilor de producţie prin eliminarea pierderilor de material lemnos;
 • Furnizarea completa a sistemului in santier de catre fabricant fără lipsuri si evenimente neaşteptate; in santier nu sunt necesare ajustări.

Toate aceste avantaje fac ca sarpanta dumneavoastra sa fie mai sigura, mai spatioasa si la un pret foarte atractiv in raport cu tehnologia traditionala, costurile exacte putand fi cunoscute din etapa de estimare.

Echipamente si spatiu necesar productiei de sarpante industrializate, structuri si case din lemn:

 1. Hala de productie cu o deschidere de 7 metri si o inaltime de aproximativ 3.7 metri, insumand o suprafata de aproximativ 300-500 m²;
 2. Circular cu comanda numerica + exhaustor;
 3. Presa hidraulica +18 mese suport pentru presare+panouri de otel de 0.5mm grosime aprox. 40 m² pentru fixarea meselor de presare cu ajutorul magnetilor permanenti din dotarea meselor;
 4. Presa hidraulica fixa pentru imbinarea elementelor din lemn in lungime, cum ar fi talpa inferioara si superioara a grinzii cu zabrele;
 5. Compresor pentru aer pana la 10 bari;
 6. Motostivuitur (incarcator) 2-4 tone;
 7. Set 4 pistoale pneumatice.

Rezultatul productiei:

 • Procesare cherestea rasinoase 1000-1500 m³ pe an, echivalent a 40.000 m² de sarpante, structuri si case din lemn.
 • 7-15 euro/ m² cost de productie pentr sarpanta, pret de vanzare 25-40 euro/ m², in functie de complexitatea si pantele acoperisurilor.
 • 40-50 euro/ m² cost de productie pentru structuri speciale si case din lemn, pret de vanzare 80-150 eur/ m², in functie de compatrimentari interioare, inaltime,etc.

Marele avantaj este ca, pentru realizarea acestei productii este necesar un numar maxim de 6 muncitori si un proiectant, pentru care MiTek ofera scolarizarea gratuit.
Mai multe infomatii gasiti aici.


Pentru partenerii si viitorii parteneri autorizati MiTek.