MiTek Global Home

2011 Decembrie – In data de 7 Decembrie 2011, in cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca – Facultatea de Constructii, au fost prezentate programele de proiectare RoofCon-TrussCon, dedicate exclusiv desenului si calculului de rezistenta al sarpantelor si structurilor din lemn, dupa Eurocod 5 si anexele nationale, precum si tehnologia pentru fabricarea sarpantelor din lemn in sistem industrializat


In data de 7 decembrie 2011, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, prin Dl. prof. dr. ing. Mircea Calin, a organizat o conferinta stiintifica cu tema:

-Conceptele moderne de proiectare si calcul structural pentru “Sarpantele si structurile din lemn”, in  vederea industrializarii si economisirii de material lemnos, folosind organe de asamblare metalice, dimensionate de programe de calcul dedicate acestui domeniu;

-Diafragma de beton realizata in cofraje termoizolante;

-Protectia preventivă a lemnului nou, tratamentul lemnului atacat si protectia ignifugă a lemnului de interior.

La eveniment au participat  57 invitai, profesori universitari, ingineri proiectanti, arhitecti, masteranzi si studenti.

In cadrul conferintei, participantii au asistat la prezentari ale celor mai inovatoare sisteme constructive din domeniul constructiilor, astfel:

1. AMVIC Romania, reprezentata prin dl. Marin Crutescu – Director General –Cofraje termoizolante ‘pierdute’ din polistiren ignifugat – grafitat.
In cadrul prezentarii au fost atinse urmatoarele subiecte:

 • Diafragma de beton realizata in cofraje termoizolante;
 • Simulare la seism;
 • Cei zece pasi de executie ai unei constructii din beton  turnat in ICF AMVIC;
 • Ventilatia mecanica a aerului este necesara la o constructie?
 • Neopor – izolatia viitorului !
 • Sectiunea unui perete cu diferite grosimi de termoizolatie;

Informare: Placa din beton realizata defalcat fata de cota placii.

2. MiTek Romania, reprezentata prin dl. Vasile Isache Falub – Director General, dl. Oliver Amandi- Director de dezvoltare MiTek Europa si dl. Angel Ilovan – inginer proiectant si trainer pentru programul de calcul structural pentru structuri din lemn, RoofCon-TrussCon – Prezentarea programului de proiectare RoofCon-TrussCon dedicat exclusiv desenului si calculului de rezistenta al sarpantelor si structurilor din lemn dupa Eurocod 5 si anexele nationale, precum si prezentarea de tehnologie pentru fabricarea sarpantelor din lemn in sistem industrializat (prefabricat).
In cadrul prezentarii au fost atinse urmatoarele subiecte:

 • Solutiile logistice si tehnice pentru proiectarea, calculul sarpantelor si structurilor din lemn,  in vederea  valorificarii la maxim a celui mai vechi material de constructie – lemnul
 • Programele de proiectare (desen si calcul structural) dedicate exclusiv sarpantelor si stucturilor din lemn cu grad de complexitate ridicat – RoofCon-TrussCon care dimensioneaza si calculeaza automat organele de asamblare si elementele structrurale din lemn.

,,8 ore desen cu Autocad, Nemetschek, Arhicad, etc. si calcul in Robot, Axis, manual, etc.=1 ora RoofCon-TrussCon”

 • Imbunatatirea si eficientizarea maxima a colaborarii dintre ingineri si arhitecti, ca urmare a solutiilor de design propuse de arhitecti –  RoofCon-TusscCon rezolva aceasta problema.
 • Planseele prefabricate din lemn Posi-Joist – folosite in locul ultimei placi de beton, pentru toate tipurile de constructii.
 • Proiectarea sarpantelor in sistem grinda cu zabrele, in vederea eliminarii sectiunilor grosolane din lemn, a popilor, a stalpilor, a panelor intermediare si de coama, a scaunelor, etc. – pentru a reduce greutatea sarpantei si pentru obtinerea de mai mult spatiu liber, fara costuri suplimentare.
 • Informarea proiectantilor si constructorilor  despre consecintele utilizarii organelor de asamblare (placi perforate, placi multicui, papuci de grinda, vinclu de imbinare, etc.) fara a fi calculate.
 • Informarea proiectantilor si a constructorilor  ca  sarpanta din lemn se poate achizitiona la fel ca alte materiale de constructii ( caramizi, cofraje termoizolante, etc.) gata prefabricata.

3. Bochemie Romania, reprezentata prin d-na Sanda Dragan- Product Manager – Protectia preventivă a lemnului nou, tratamentul lemnului atacat şi protecţia ignifugă a lemnului de interior. Lemnul este un excelent material de construcţii dar, din păcate, poate fi atacat de mucegaiuri şi ciuperci, devorat de insecte şi făcut scrum de foc. Cum preveniţi aceste riscuri?
In cadrul prezentarii au fost atinse urmatoarele subiecte:

 • Factorii care influenteaza semnificativ durata de viaţă a produselor şi a structurilor din lemn
 • Agentii daunatori ai lemnului: bacterii de putrefacţie, ciuperci, insecte
 • Durabilitatea lemnului – creste prin aplicarea preventivă a tratamentelor de protecţie a lemnului
 • Longevitatea lucrărilor executate din lemn – depinde de concepţia corectă a construcţiei şi a detaliilor, alegerea judicioasă a materialelor şi a tehnicilor de punere in operă şi de asemenea, de aplicarea corectă a tratamentelor de protecţie a lemnului.

Printre participanti s-au numarat si urmatoarele personalitati:Prof. Dr. Ing. Mircea Calin – Profesor in cadrul Departamentului Structuri
Prof. Dr. Ing. Petrina Mircea – Prorector al Universitatii Tehnice Cluj-Napoca si profesor in cadrul Departamentului Mecanica Construtiilor
Dr. Ing. Mircea Andreea – Sef lucrari in cadrul Departamentului Constructii Civile si Management
Dl. Botez Ioan –INCERC, Filiala Cluj Napoca

Conferinta s-a desfasurat conform urmatorului program: 10.00 – 10.10 – Deschiderea conferintei – Prof. Dr. Ing. Mircea Calin
10.10 – 11.00 – Amvic Romania – Marin Crutescu
11.00 – 11.40 – MiTek Romania – Vasile Isache Falub si Oliver Amandi
11.40 – 12.00 – Bochemie Romania – Sanda Dragan
12.00 – 12.30 – Coffee break
12.30 – 14.30 – Prezentare RoofCon-TrussCon-  aplicatii in program impreuna cu invitatii si descrierea programului – Angel Ilovan
14:30 – 14:45 – Intrebari si raspunsuri

Evenimentul s-a desfasurat in sala Domsa, Str. Constantin Doicoviciu nr. 15 si a avut un real succes, astfel participantii au avut ocazia sa vada in premiera unicul program dedicat exclusiv desenului si calculului de rezistenta al sarpantelor si structurilor din lemn, dupa Eurocod 5 si anexele nationale – RoofCon-TrussCon si au asistat la prezentarea tehnologiei pentru fabricarea in sistem industrializat a structurilor din lemn, folosind ca organe de asamblare placile multicui.