MiTek Global Home

Istoria MiTek Romania

Istoricul MiTek Romania este legat in mare parte de Dl. Isache Falub Vasile,  fondator al S.C. MiTek Industries Group  S.R.L. – Romania.

“In anul 1994  am infiintat o societate comerciala, Bianca International SRL,  avand ca obiect de activitate productia de case din lemn. Ma descurcam foarte greu cu partea de proiectare; proiectarea  caselor din lemn o faceam  in mod  empiric, la planseta, iar dupa anul 2008, cu programul AutoCad  si Nemetchek, insa niciunul dintre softuri nu era dedicat lemnului. Proiectantii colaboratori din acea perioada nu aveau experienta, greseau foarte mult, atat la detalii, cat si  la cantitatile de materiale. De cele mai multe ori grinzile de rezistenta, capriorii si panele erau  supradimensionate, rezultand  un consum foarte mare de material lemnos pe m2 de constructie(0.5 m3 material lemnos/m2 de constructie).

Avand in vedere situatia fara iesire in care ma aflam, mi-am  propus sa dezvolt acest domeniu datorita cererii foarte mari de case pe structura din lemn, atat din Romania, cat si in tari ca: Spania, Italia, Grecia si Cipru, unde am si construit foarte multe case din lemn.

Pentru a dezvolta afacerea, aveam nevoie de proiectanti specializati in proiectarea si calculul structural al lemnului pentru casele si sarpantele din lemn, in sistem prefabricat, intrucat nu eram adeptul lucrarilor executate la fata locului, in santier, unde risipa de material lemnos si de manopera era foarte mare.

Astfel, in primavara anului 2005 am inceput sa dau anunturi  de angajare pentru ingineri proiectanti. Am primit foarte multe CV-uri si am discutat cu mai multi proiectanti, insa niciunul nu avea experienta si cunostintele necesare in acest domeniu. Cu aceasta ocazie am constatat ca in facultatile tehnice din Romania, disciplina  „Structuri din lemn” se studia un singur semestru pe toata durata facultatii.

Tot in anul 2005  s-a prezentat la sediul din Bucuresti al Bianca International SRL un domn in varsta de 53 de ani, pe numele sau Dorin Ratiu, de profesie inginer in industrializarea lemnului, care dorea sa construiasaca un sediu administrativ pe structura din lemn pentru compania la care lucra.Domnul Ratiu mi-a povestit ca a lucrat o perioada de 2 ani ca inginer proiectant la o companie franceza, care producea  sarpante  industrializate asamblate cu placi multicui si case din lemn cu tehnologia  MiTek.

Tot Dl. Ratiu mi-a dezvaluit tot ce stia despre MiTek  si despre produsele sale: programele de proiectare si calcul structural  MiTek 20/20, tehnologia, utilajele si liniile de productie dedicate fabricarii acoperisurilor prefabricate si caselor din lemn.

Am intrat pe pagina web a MiTek si am constatat ca Romania apartinea de MiTek Cehia.
Din acel moment viziunea mea despre proiectarea si fabricarea  structurilor din lemn s-a schimbat la 180°, luand decizia sa colaborez cu MiTek.
In anul 2006 am infiintat MiTek Industries Group cu sprijinul Presedintelui MiTek Europa si Asia – Dl. Hugo Du Preez si al Directorului Tehnic pentru software al MiTek Industries LTD- UK  Dl. Lew Waserstein. 

In  Romania, MiTek are statut de  joint-venture si este membra  a MiTek Industries  LTD.  
Imediat dupa constituire am  angajat doi ingineri, Sandu Petre si Ilovan Angel pentru a dezvolta afacerea la nivel national.

In luna martie 2006, MiTek participa in premiera la un targ de constructii in Romania, la Romexpo, unde au fost prezenti din partea MiTek Europa, Dl. Lew Waserstein, numit si parintele programului MiTek 20/20 – Director tehnic al MiTek Europa pentru divizia de software  si tehnologie, impreuna cu Dl. Viorel Savescu – inginer programator pentru software la  MiTek CadEngine, Franta.

In  2007, MiTek Romania  inchiriaza o hala de productie in Bucuresti, zona Gara Catelu, pe care o doteaza cu utilaje moderne, circular CNC pentru debitarea lemnului, presa hidraulica, angajeaza patru muncitori si incepe productia  de sarpante industrializate asamblate cu placi multicui.                                                        

Cu cei patru muncitori si doi proiectanti, MiTek realiza peste 700m2 sarpanta industrializata pe saptamana.
Scopul activitatii de productiei a fost acela de a arata fabricantilor de structuri din lemn din Romania cum se pot fabrica la nivel profesional structurile din lemn industrializate,  asamblate cu placi multicui marca MiTek, cu muncitori putini si productivitate mare.

In unitatea de productie invitam frecvent ingineri, arhitecti, studenti, profesori universitari, firme de constructii etc.  pentru a le arata cu cata simplitate se poate proiecta o casa, un acoperis sau o hala pe structura din lemn cu ajutorul programului de proiectare MiTek  20/20 si cu utilajele CNC .”
In anul 2008, MiTek  Industries Group SRL  vinde afacerea  proprietarului halei, firma Oratis Design SRL, care a preluat afacerea de productie cu toate proiectele dezvoltate de MiTek pana in acel moment.

Dupa vanzarea productiei, MiTek Romania a continuat  si continua activitatea de dezvoltare si implementare la nivel national a tehnologiei, organizand expo-conferinte si prezentari de soft in toate universitatile tehnice din Romania si pentru birourile de proiectare, inginerie, arhitectura, etc.
MiTek Industries Group este intr-o stransa legatura cu toti fabricantii din Romania care activeaza in domeniul fabicarii  caselor din lemn si al acoperisurilor industrializate, pentru a le trimite cele mai noi versiuni ale programelor de proiectare RoofCon TrussCon si WoodEngine, cat si documentatii tehnice despre masinile nou aparute in domeniul industriei de  fabricare a sarpantelor industrializate, asamblate cu placi multicui.

In Romania avem o misiune foarte grea si de lunga durata, dar nu imposibila, la care ne-am angajat in anul 2006 cand a luat fiinta MiTek Industries Group SRL, si anume:

–         de a transmite informatia catre toti arhitectii si proiectantii din Romania despre existenta tehnologiei MiTek si a programelor de proiectare dedicate exclusiv desenului si calculului structural al lemnului dupa Eurocod 5, pe care MiTek le furnizeaza in piata;

–         de a schimba mentalitatea firmelor de constructii care executa si lucrari de dulgherie, sa investeasaca in tehnologie si nu in muncitori, pentru a livra pietei produsul “sarpanta” ca produs finit, industrializat, executat sub un acoperis, intr-o unitate de productie si nu cu drujba la fata locului, in santier;

–         sa oferim pietei de constructii din Romania impreuna cu partenerii nostri acoperisuri prefabricate asamblate cu cele mai sigure organe de asamblare din lume – ,,PLACILE MULTICUI”.