MiTek Global Home

Istoria MiTek la nivel Global

MiTek Industries este o companie transnationala, numarul 1 in lume in fabricarea si furnizarea de:

– organe de asamblare tip conectori metalici (placi multicui si zabrele metalice POSI-STRUT);

– programe de proiectare si calcul structural pentru constructii din lemn (sarpante, case, mansarde, hale zootehnice) – tot ce reprezinta structuri din lemn ecarisat sau din lemn lamelar incleiat;

– tehnologie de inalta performanta si linii complete de productie pentru fabricarea sarpantelor, caselor din lemn si structurilor speciale din lemn in sistem industrializat (circulare CNC, prese hidraulice, lasere, mese pentru fabricarea peretilor de tip framing pentru casele din lemn).

Sediul central al MiTek se afla în St. Louis, Missouri, Statele Unite ale Americii. MiTek are birouri si puncte de lucru pe toate cele 5 continente, clienti in 115 tari si in jur de 4000 de angajati la nivel global, din care marea majoritate sunt ingineri, dezvoltatori software si specialisti experimentati pentru asistenta si consultanta clientilor sai.

 

MiTek Industries  a fost fondata in 1942 in St Louis-Missouri, SUA ca o afacere de familie, sub denumirea de Moehlenpah Inginerie Inc, de catre Walter Moehlehpah, un inginer-inventator. Initial, compania a inceput sa promoveze utilaje industriale si componentele pentru motoarele hidraulice, ulterior dezvoltand una dintre cele mai vechi prese hidraulice utilizate in fabricarea  de ferme prefabricate din lemn (grinzi cu zabrele). Incepand cu 1960, pe langa proiectarea si executia masinilor folosite in productia de ferme prefabricate din lemn, compania a inceput sa furnizeze un sistem integrat pentru industria de sarpante din  lemn cum ar fi: conectori metalici si  servicii de inginerie in industria de profil.

Intre timp, in anul 1955, John Calvin Jureit, un inginer din Miami, Florida a patentat prima placa metalica multicui, care are cuiele deja ambutisate in tabla de otel si care nu mai necesita suruburi sau adezivi. Aceasta placa se presa in lemn folosind o presa hidraulica verticala. Incepand cu acest brevet, in acelasi an Jureit a infiintat in Miami, Florida, compania Gang-Nail System Inc (GNS).
Ambele companii aveau afacerile principale in Statele Unite, incercand in mod independent, sa intre pe piata europeana, promovand noua tehnologie si noile produse pentru inceput in Marea Britanie, prin furnizarea catre producatorii de grinzi din lemn cu zabrele a unui sistem complet de productie a acestora, oferind si servicii de inginerie si calcul structural ca parte a acestuia.

Astfel, Hydro-Air, filiala din UK a companiei Moehlenpah, a dezvoltat presa
Mark 8 si circularul Hex-Cut, in timp ce Gang-Nail System era cunoscuta pentru inovatia adusa conectorului multicui si pentru circularul International IV.
O noua era in dezvoltarea MiTek si a intregii industrii a inceput in 1985, cand compania a fost preluata de la familia Moehlenpah schimbandu-i-se numele in MiTek Industries Inc. Noua conducere a MiTek si-a propus sa devina lider de piata in domeniul tehnologiei fermelor prefabricate din lemn. Pe 5 aprilie 1988, MiTek a fuzionat cu cealalta societate concurenta, Gang Nail System (GNS), formand societatea globala de astazi, MiTek Industries Inc . Incepand cu aceasta data, cele doua companii concurente au facut echipa, sub numele de MiTek, revolutionand tehnologia fabricarii grinzilor cu zabrele si structurilor din lemn.

Incepand cu 1987, MiTek concepe si pune la dispozitia inginerilor proiectanti primele programe de proiectare și calcul de rezistenta pentru fermele prefabricate din lemn, imbinate cu placi multicui. In 1998, MiTek a preluat compania  suedeza CSC (Construction Software Center), prima companie care a dezvoltat programe de proiectare in constructii pentru platforma Windows. Astazi, CSC se numara printre principalele companii ce dezvolta software conform normelor europene, MiTek integrand experienta lor in tehnologia industrializata destinata pietei constructiilor prefabricate din lemn.

In anii 90, MiTek Industries  introduce pe piata conectorul multicui Posi-Strut, conector care face posibila realizarea planseelor din lemn de
tip Posi-Joist si a capriorilor prefabricati, de tip grinda cu zabrele (X-Rafter).

In iulie 2001, grupul Berkshire Hathaway detinut de unul dintre cei mai bogati oameni din lume, Warren Buffet, a achizitionat 90% din actiunile MiTek Industries. Warren Buffett este cunoscut pentru abilitatea sa extraordinara de a investi in companii care dispun de oportunitati de dezvoltare uriase.

Numele MiTek este sinonim cu sisteme de constructie de inalta calitate, programe de proiectare si grinzi cu zabrele din lemn prefabricate. Atunci cand intrati in contact cu MiTek sau cu un producator MiTek, puteti fi siguri ca veti primi cele mai bune indrumari, resurse si facilitati de productie de o calitate de neegalat in industria de profil.