MiTek Global Home

2009 Mai – MiTek ofera consultanta in proiectarea si executia mansardelor din lemn prefabricate cu placi multicui

Aplicabilitatea tehnologiei MiTek vizeaza toate segmentele industriei constructiilor de la locuintele individuale, constructii industriale, mansardari ale constructiilor deja existente etc. In cele ce urmeaza ne vom concentra atentia asupra acestui segment si anume mansardarea blocurilor care reprezinta cea mai eficienta solutie pentru crearea/largirea spatiilor de locuit si pentru imbunatatirea partii estetice ale imobilului.

Recent MiTek a fost implicata in proiectarea si executia mansardarii unui imobil din Bucuresti, situat intr-o zona centrala a capitalei, unde pretul pe mp este de aprox 2000 Euro iar alegerea mansardarii blocului, prin tehnologia sarpantelor preuzinate utilizand elemente de asamblare de tip placa multicui, a fost una din cele mai inspirate, ea fiind superioara din toate punctele de vedere variantei traditionale de executie. (consum mai mic de material lemnos si de organe de asamblare, timp de executie si montaj mai scurt, costuri semnificativ mai reduse, eficienta maxima).

Vom descrie in cele ce urmeaza pe scurt pasii urmati in derularea proiectului de mansardare. S-a inceput cu demolarea podului vechi. Urmãtoarea operaţiune a fost trasarea diagonalelor planşeului, verificarea planeitãţii acestuia şi înlãturarea eventualelor imperfecţiuni. Dupã ce toate acestea au fost fãcute, a urmat montarea tãlpii de trasare a mansardei (cosoroaba), prin fixarea sa de corpul clãdirii cu ancore metalice (în fapt, conexpanduri si ancore chimice). Pe talpa de trasare s-au fixat panourile de pereţi, conform proiectului de executie; pentru fixarea panourilor pe talpa s-au folosit conexpanduri şi cuie striate de 90mm. Panourile de pereţi sunt de asemenea fixate între ele prin tije filetate M12 mm. O mare atenţie s-a acordat planeitãţii şi verticalitãţii panourilor. Urmãtoarea etapã a fost montarea centurii (a cosoroabei) peste pereti, prin prinderea în cuie, bãtute pe douã rânduri la distanţa de cca. 200 mm.
Acum, cu toate aceste etape iniţiale îndeplinite, a putut fi adusã pe şantier şarpanta prefabricata. Aceasta a fost montatã fermã cu fermã , în ordinea planului de montaj, prin fixarea cu ajutorul colţarelor metalice cu nervurã şi a tijelor metalice filetate. Foarte importantã a fost verificarea planeitãţii şi a verticalitãţii precum şi alinierea fermei la coamã şi pe laturi.A urmat montarea elementelor de contravântuire şi antiflambaj, în conformitate cu planurile transmise de proiectant, urmatã de o altã verificare, de aceastã datã atenţia îndreptându-se asupra prinderii în cuie, ancore, tije metalice, a montajului total şi corect al contravântuirilor şi antiflambajelor din proiect. Toate aceste etape au fost efectuate intr-un timp cu mult mai redus decat daca s-ar fi adoptat varianta traditionala.

In concluzie putem spune ca utilizarea tehnologiei MiTek se traduce prin EFICIENTA d.p.d.v al costurilor, timpilor de executie etc